Шофьорски курсове в гр. Пловдив

Инструктор Стефан Райков

Често задавани въпроси

Какво представлява категория В?

Тази категория е предназначена за любители шофьори, която Ви дава правото да управлявате автомобили, чиято максимално допустима маса не надвишава 3500кг. и броят на местата им за сядане без мястото на водача не надвишава 8; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750кг; допустимата максимална маса на ремаркето не може да надвишава масата без товар на теглещото превозно средство.

Все още нямам навършени 18 години, мога ли все пак да карам шофьорските курсове?

Да, за да карате шофьорските курсове и да се явите на изпит не е необходимо да сте пълнолетен. Все пак има минимална възрастова граница- 17 год. и 9 месеца.

На колко години може да се изкара книжка за кола?

Във всички случаи шофьорска книжка може да получите след като навърщите 18 год.

Какви докумети са необходими за да започна курса?

  • медицинско свидетелсво (например от вашия личен лекар)
  • паспортни снимки – 2 бр.
  • копие на личната карта
  • копие на свидетелсво за завършено образование (основно, средно или висше)

Какви такси трябва да заплатя?

Вие трябва да заплатите таксата за теория и практика (кормуване). Тъй като главният фактор за определенято на размера й е цената на горивата, който се променят постоянно, най-точна и актуална информация за таксите може да получите, ако се обадите на GSM: 089/8492277. При всяко явяване на изпит се заплаща държавна такса.

Защо от някои конкурентни фирми предлагат по-ниски цени?

Вярно е, че се предлагат курсове на много ниски цени, но в крайна сметка ако сумирате цялата оферта ще установите, че “евтиното винаги излиза скъпо”! В нащата оферта са включени: 31 учебни часа кормуване, теория, както и учебните материали. Освен това всеки моточас трае не по-малко от 50 мин. Ако при конкуренцията липсва някоя от тези услуги, тогава сами разбирате защо са по-евтини.

Колко време трае един шофьорски курс? За колко време се изкарва книжка?

Не по-малко от 23 работни дни.

Какво представлява един изпит за придобиване на документ за управление на МПС?

За да придобиете “Свидетелство за управление на МПС” (шофьорска книжка) е необходимо да се явите на изпит пред РО-ДАИ (Държавна Автомобилна Инспекция). Това може да направите след приключване на курса. Самият изпит е разделен на два блока, които се провеждат в различни дни:

  • Теория – решават се 3 листовки (общо 45 въпроса); максимален брой разрешени грешки е 10.
  • Курмуване – само след успешно взимане на теоритчнатата част; в присъствието на направите и инструктора, на автомобила, на който сте се обучавали; времетраенето е по преценка на направите, нормално около 25-30 мин.

Какво трябва да направя след като си взема изпита?

За по-подробна информация трябва да се консултирате с инструктура си. В общия случай ще получите документи, удостоверяващи взетия изпит, които трябва да подадете със Заявление издаване на Удостоверение за водач на МПС.Справочна информация от общ характер за новите документи за самоличност се намира ТУК

Какви точки получавам заедно с новата си шофьорска книжка?

За момента, всеки притежател на шофьорска книжка получава 39 точки. За всяко нарушение на правилника води до отнемане на точки. Повече за точковата система може да намерите ТУК

Как мога да възстановя отнетите ми точки?

Лице, което е загубило правоспособност, може да я възстанови чрез полагане на изпит, но не по-рано от 6 месеца след датата, на която е предал доброволно свидетелството си или същото му е било иззето от контролните органи.

Възстановяване на отнети точки чрез допълнително обучение: Ако желае да възстанови отнетите му за нарушения контролни точки, преди да е изчерпал определения лимит от 39 точки, водачът може да премине допълнително обучение, като получи за това официален документ и го представи в съответната служба на МВР. Водачът може да възстанови контролни точки по този ред само веднъж в рамките на една година. Броят на възстановените по този ред точки не може да надвишава една трета от първоначалния лимит / т.е. 13 точки/, а сборът на наличните и възстановени точки не може да надхвърля този лимит.
Възстановяване на отнетите точки по служебен ред за пълна дисциплинираност: Възстановяването на първоначалния лимит от контролни точки по служебен ред се прилага след като са изминали две години от последното нарушение, за което на водача са били отнети контролни точки.

Къде мога да намеря най-новия “Правилник за прилагането на Закона за движението по пътищата”?

На страницата на МВР може да намерите актуална весия на правилника: Правилник

Къде мога да намеря най-актуалната информация по темата “Закони”?

Най-актуалната информация може да намерите на официалната страница на “Пътна Полиция- КАТ”:www.kat.mvr.bg